Deze groenten zijn rijk aan vitamine C
Ook in groente kan veel vitamine C zitten. Je denkt misschien eerder aan fruit als je vitamine C hoort, maar ook in groente vindt je vitamine C, soms nog wel meer dan in fruit.
Vitamine C is een van de bekendste vitamines, een belangrijk antioxidant, goed voor onze weerstand. Het stimuleert de vorming van witte bloedcellen, zij zijn belangrijk in ons immuunsysteem, ze beschermen ons tegen vervelende indringers en voorkomen dat we daardoor niet heel ziek worden.
We kunnen niet zonder vitamine C, denk aan scheurbuik waar vroeger zeelui aan overleden op hun lange reizen op zee door een langdurig vitamine C tekort.
We maken zelf geen vitamine C aan en slaan het ook niet langdurig op dus heb je het elke dag nodig.
De volgende groenten zijn rijk aan vitamine C.
- Paprika's - Ze bevatten ongeveer 2-3 keer meer vitamine C dan sinaasappels. Een middelgrote paprika bevat ongeveer 150% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.
- Broccoli - Bevat veel vitamine C en slechts één portie (ongeveer 100 gram) bevat ongeveer 80% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.
- Spruitjes - Zijn ook een goede bron van vitamine C en bevatten ongeveer 80 mg vitamine C per 100 gram.
- Boerenkool - Een bladgroente dat rijk is aan vitamine C. Een portie van 100 gram gekookte boerenkool bevat ongeveer 120 mg vitamine C.
- Peterselie - Ook rijk aan vitamine C. We gebruiken er maar kleine porties van.
- Peulen - Kook ze maar kort dan behouden ze de meeste vitamine C.
- Rode- of spitskool - Je kunt kool ook rauw eten in een salade. 100gr kool bevat evenveel als 1 kiwi.
- Waterkers - Ook een lekkere bladgroente met veel vitamine C. Maak er een lekkere salade mee.
Het is belangrijk op te merken dat het koken van groenten de hoeveelheid vitamine C kan verminderen. Probeer dus rauwe of licht gestoomde groenten te eten om de meeste voedingsstoffen te behouden. Gebruik een klein laagje water en kook zo kort mogelijk.
Voel je goed en eet veel groente & fruit.








